RENDANG
3 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 inci halia
1-2 inci lengkuas
3 batang serai
12 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
6 sudu besar cili boh
20 biji cili padi
3 keping asam keeping
4 tin santan atau lebih
Ayam atau daging
3 ¾ sudu besar garam
Daun kunyit
Kerisik
Cara ;
1. ketumbar dan jintan manis ditumbuk atau di blender halus
2. halia,lengkuas , serai, bawang merah , bawang putih, cili padi di blender halus
3. gaulkan ayam atau daging dgn cili boh..dan bahan2 yg diblender dan di kisar halus
4. masukkan santan hingga keluar tahi minyak
5. masukkan daging atau ayam dan masak .hingga empuk
6. tambah santan jika perlu
7. letak garam.,daun kunyit dicuci dan disiat2 dan dimasukkan ke dalm masakan
8. masuk kerisik bila masakan hamper kering
9. masak hingga rending kering jika suka..
** kalau takde ketumbar..jintan manis..lengkuas..tak pe jee..saya tak guna pun..
Kerisik pun kalau sedap letak byk2..tapi kalau takde..tak pekat laaa..
Okay laa tu je..
Slmt mencuba bila2..okay ..paka…
Wednesday, December 27, 2006
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment